KARABİBER
Karabiber (Piper
nigrum), çiçekli bitkilerden Piperaceae familyasına ait bitkilerin meyvelerinin
kurutulup, baharat şeklinde kullanılmasıyla elde edilen toz şeklidir. Beyaz biber,
yeşil biber gibi çeşitleri de vardır.
Küre biçimli, eriksi tipte meyveleri
vardır, kabuğunun dış kısmı etli, iç kısmı serttir. Olgunlaşmadan önce toplanıp
kurutulursa karabiber, olgunlaştıktan sonra kabukları soyularak kurutulursa
beyaz biber elde edilir. Her iki biber de baharat olarak kullanılır.
Kökeni Hindistan olmasına karşılık, tüm
sıcak iklimlerde yetiştirilebilir. Brezilya, Singapur, Malezya, Endonozya ve
Vietnam’da yetiştirilmektedir. Hindistan'ın Umman Körfezi’ne bakan Batı kıyılarındaki ormanlarda kendiliğinden yetişen tırmanıcı,
çok yıllık bir bitki olan karabiberin baharat olarak kullandığımız kısmı,
üzümsü meyvelerinin kurutulmuşudur. Küçücük topçuklar halindeki meyveleri
toplanır, kurutulur, sonra da çekilerek toz haline getirilir. Çok eski
zamanlardan beri Güneydoğu Asya'da özel olarak yetiştirilmektedir. Eski Yunan
ve Roma'da değiş - tokuş maddesi olarak kullanılır, vergiler karabiber olarak
toplanırdı.
Karabiber % 1 - 3 oranında uçucu aromatik bir yağ içerir. Diğer kimyasal
bileşikler sayesinde, karabiber, belki de sindirim sistemimizi en çok
çalıştıran baharatlardan biridir.
Karabiber toz halinde yemeklerde baharat
olarak yemeğe lezzet ve koku katmak ve iştah açmak için kullanılır. Sadece
yemeklere lezzet katmakla kalmayıp, sağlık açısından da çok faydalıdır.
Bu faydaları bilmekle birlikte tüketirken
dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan birisi de üretimin ve ürünün hijyen
niteliği taşımasıdır.
Tarladan başlayarak üretimin son
aşamasına kadar farklı işlemlerden geçirilmek zorunda olan baharat imalatı ;
bütün bu aşamalarda insan sağlığına dikkat edilerek işlenmeli ve satışa
sunulmalıdır.
KARABİBERİN FAYDALARI
Karabiber, yemeklerde çok sık kullandığımız
baharatlardan biridir, faydaları saymakla bitmez. Antioksidan ve anti-bakteriyel özelliğe sahiptir. Üre atmaya
yardımcı olur, terlemeyi artırır. Dünyada en çok kullanılan baharatlar arasında
yer alan karabiber, pankreası
etkileyerek yağlı ve nişastalı besinlerin sindirimini sağladıktan başka, bu
maddelerin vücuttaki miktarını da ayarlar.
Şeker hastalığının ilerlemesini durdurur.
Ağızdaki tükürük miktarını ayarlayarak nişastalı besinlerin ilk sindirimini
sağlar. Sindirim sisteminin sağlıklı ve düzenli çalışmasına yardımcı olarak
hazmı kolaylaştırır. İştah açar, yenilen yiyeceklerden zevk alınmasına yardım eder.
Enerji verir. Sinirleri kuvvetlendirir.
Ete, balığa, sucuk, sosis gibi yiyeceklere karıştırılırsa onların bozulmasını
engeller. İshali dindirir, mide ve bağırsaktaki gazları söktürür, gaz
birikmesine engel olur. Mideyi ısıtır. Mide ve bağırsaklardaki mikropları
öldürür. İdrar söktürür. Yemeklerin bağırsaklarda kokuşmasını önler.
Manganezin çok iyi, K vitamini ve demirinde iyi bir kaynağı kabul
edilir.
Karabiberde bulunan ‘piperin’ adlı maddenin zayıflamanıza yardımcı
olabileceği düşünülüyor. Kore’ de yapılan yeni bir
çalışmaya göre, keskin ve yakıcı etkiye sahip bu madde, yeni yağ hücrelerini
bloke ederek yağlarla savaşıyor.
Yapılacak olan yeni çalışmalar da bu etkiyi desteklerse karabiber,
obezite tedavisinde doğal bir
yöntem olarak kullanılmaya başlanabilir.
Kansızlığı gideren ve sinirleri
güçlendiren karabiber, kadın ve erkeklerde cinsel isteğin artmasına da sebep
olur.
Ayrıca, bal ve soğan ile birlikte macun
yapılıp saç dökülen yere sürülerek saç dökülmesine karşı kullanılabilir.
Damar sertliği, yüksek tansiyon, egzama,
üremi, bağırsak iltihabı ve romatizmadan şikayet edenler, mümkün olduğu kadar
az kullanmalıdırlar. Çok yiyenler de, geçici de olsa dilde tutukluk yapabilir.
KARABİBERİN KULLANIMI
Karabiber toz halinde yemeklerde baharat olarak yemeğe lezzet ve koku
katmak ve iştah açmak için kullanılır.
Bir günde alınan karabiber miktarı 2-3
gram kadar olmalıdır. Çok alınırsa sindirim sistemini tahriş eder; özellikle
iri parçalar ülsere neden olabilir.
Her yemeğe yakışır.
Karabiber etli yemeklerde, soslarda,
çorbalarda, salatalarda, baharat karışımlarında, dolmalarda ve pilavlarda
keyifli bir tat kazandırmak için kullanılır.
Sofranızda karabiberi kullanarak yeni
tatlar yaratmak için;
* Limon, zeytinyağı, biraz tuz ve
karabiber karışımıyla oldukça lezzetli bir salata sosu yaratabilirsiniz.
* Tavuk veya dana etini, zeytinyağı, tane
karabiber, defne yaprağı ve soya sosuyla 15-20 dakika buzdolabında marine
edebilirsiniz.
* Beş dakika içinde tavuk göğüs etini
yumuşatmak istiyorsanız, süt ve karabiberde bekletip yağsız tavada kurutmadan
ızgara yapabilirsiniz.
* Rendelenmiş limon veya portakal
kabuğuyla dövülmüş sarımsak ve taze karabiberi veya taze ya da kurutulmuş
kekik, karabiber, biberiye, düvülmüş sarımsak, limon, kırmızı toz biber, limon
suyu ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını karıştırıp, et üzerine marine etmek
amacıyla sürülebilecek farklı karışımlar oluşturabilirsiniz.
* Tüm yemeklere ama özellikle de pilava çok yakışan
karabiberi, ister toz isterseniz tane karabiber olarak kullanabilirsiniz.
KARABİBERİN ZARARLARI
Karabiber gün içerisinde aşırı derece
tüketilmemelidir. Maksimum tüketilme sınırı günde 2-3 gram olmalıdır, eğer
fazla tüketilir ise ciddi sorunlarla karşılaşılabilir.
Çok alınırsa sindirim sistemini tahriş
eder; özellikle iri parçalar ülsere neden olabilir. Damar sertliği, tansiyonu,
egzaması, üremisi, romatizması ve sindirim sistemi hastalıkları olanlar
yememelidirler. Çok yiyenler de, geçici de olsa dilde tutukluk yapabilir.
YEMEK TARİFLERİ
KUZU GERDAN
Malzemeler
5-6 parça kuzu gerdan
1 adet büyük kuru soğan
4-5 diş sarımsak
1 çay kaşığı toz karabiber
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı
Düdüdüklü tencerede yemeklik doğranmış
kuru soğanı sıvı yağda kavurup
karabiberi ekleyin. Kuzu gerdanları ve rendelediğiniz sarımsakları da ekleyerek
2-3 kez karıştırın. Düdüklünü kapağını kapatıp 1 saat 15 dakika kısık ateşte
pişirin. Servis yapmadan önce arzunuza göre tuz ekleyin .
YAĞSIZ BEŞAMEL SOS
Malzemeler
1 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
1 çay kaşığı toz karabiber
Bir miktar tuz
Yapılışı
Teflon tava ya da tencerede unu kavurun.
Karabiberi ekleyin, 1-2 kere karıştırın.Soğuk sütü azar azar ekleyerek
karıştırmaya devam edin . Muhallebi kıvamına geldikten sonra ocaktan alın ve
tuz ekleyin .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder