17 Temmuz 2013 Çarşamba

KARABİBER

KARABİBER

Karabiber (Piper nigrum), çiçekli bitkilerden Piperaceae familyasına ait bitkilerin meyvelerinin kurutulup, baharat şeklinde kullanılmasıyla elde edilen toz şeklidir. Beyaz biber, yeşil biber gibi çeşitleri de vardır.
Küre biçimli, eriksi tipte meyveleri vardır, kabuğunun dış kısmı etli, iç kısmı serttir. Olgunlaşmadan önce toplanıp kurutulursa karabiber, olgunlaştıktan sonra kabukları soyularak kurutulursa beyaz biber elde edilir. Her iki biber de baharat olarak kullanılır.
Kökeni Hindistan olmasına karşılık, tüm sıcak iklimlerde yetiştirilebilir. Brezilya, Singapur, Malezya, Endonozya ve Vietnam’da yetiştirilmektedir. Hindistan'ın Umman Körfezi’ne bakan Batı kıyılarındaki  ormanlarda kendiliğinden yetişen tırmanıcı, çok yıllık bir bitki olan karabiberin baharat olarak kullandığımız kısmı, üzümsü meyvelerinin kurutulmuşudur. Küçücük topçuklar halindeki meyveleri toplanır, kurutulur, sonra da çekilerek toz haline getirilir. Çok eski zamanlardan beri Güneydoğu Asya'da özel olarak yetiştirilmektedir. Eski Yunan ve Roma'da değiş - tokuş maddesi olarak kullanılır, vergiler karabiber olarak toplanırdı.
   Karabiber % 1 - 3 oranında uçucu aromatik bir yağ içerir. Diğer kimyasal bileşikler sayesinde, karabiber, belki de sindirim sistemimizi en çok çalıştıran baharatlardan biridir.
Karabiber toz halinde yemeklerde baharat olarak yemeğe lezzet ve koku katmak ve iştah açmak için kullanılır. Sadece yemeklere lezzet katmakla kalmayıp, sağlık açısından da çok faydalıdır.
Bu faydaları bilmekle birlikte tüketirken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan birisi de üretimin ve ürünün hijyen niteliği taşımasıdır.

Tarladan başlayarak üretimin son aşamasına kadar farklı işlemlerden geçirilmek zorunda olan baharat imalatı ; bütün bu aşamalarda insan sağlığına dikkat edilerek işlenmeli ve satışa sunulmalıdır.

KARABİBERİN FAYDALARI


Karabiber, yemeklerde çok sık kullandığımız baharatlardan biridir, faydaları saymakla bitmez. Antioksidan ve anti-bakteriyel özelliğe sahiptir. Üre atmaya yardımcı olur, terlemeyi artırır. Dünyada en çok kullanılan baharatlar arasında yer alan karabiber, pankreası etkileyerek yağlı ve nişastalı besinlerin sindirimini sağladıktan başka, bu maddelerin vücuttaki miktarını da ayarlar.
Şeker hastalığının ilerlemesini durdurur. Ağızdaki tükürük miktarını ayarlayarak nişastalı besinlerin ilk sindirimini sağlar. Sindirim sisteminin sağlıklı ve düzenli çalışmasına yardımcı olarak hazmı kolaylaştırır. İştah açar, yenilen yiyeceklerden zevk alınmasına yardım eder.
Enerji verir. Sinirleri kuvvetlendirir. Ete, balığa, sucuk, sosis gibi yiyeceklere karıştırılırsa onların bozulmasını engeller. İshali dindirir, mide ve bağırsaktaki gazları söktürür, gaz birikmesine engel olur. Mideyi ısıtır. Mide ve bağırsaklardaki mikropları öldürür. İdrar söktürür. Yemeklerin bağırsaklarda kokuşmasını önler.
Manganezin çok iyi, K vitamini ve demirinde iyi bir kaynağı kabul edilir.
Karabiberde bulunan ‘piperin’ adlı maddenin zayıflamanıza yardımcı olabileceği düşünülüyor. Kore’ de yapılan yeni bir çalışmaya göre, keskin ve yakıcı etkiye sahip bu madde, yeni yağ hücrelerini bloke ederek yağlarla savaşıyor.
Yapılacak olan yeni çalışmalar da bu etkiyi desteklerse karabiber, obezite tedavisinde doğal bir
yöntem olarak kullanılmaya başlanabilir.

Kansızlığı gideren ve sinirleri güçlendiren karabiber, kadın ve erkeklerde cinsel isteğin artmasına da sebep olur.
Ayrıca, bal ve soğan ile birlikte macun yapılıp saç dökülen yere sürülerek saç dökülmesine karşı kullanılabilir.
Damar sertliği, yüksek tansiyon, egzama, üremi, bağırsak iltihabı ve romatizmadan şikayet edenler, mümkün olduğu kadar az kullanmalıdırlar. Çok yiyenler de, geçici de olsa dilde tutukluk yapabilir.

KARABİBERİN KULLANIMI


   Karabiber toz halinde yemeklerde baharat olarak yemeğe lezzet ve koku katmak ve iştah açmak için kullanılır.
Bir günde alınan karabiber miktarı 2-3 gram kadar olmalıdır. Çok alınırsa sindirim sistemini tahriş eder; özellikle iri parçalar ülsere neden olabilir.
Her yemeğe yakışır.
Karabiber etli yemeklerde, soslarda, çorbalarda, salatalarda, baharat karışımlarında, dolmalarda ve pilavlarda keyifli bir tat kazandırmak için kullanılır.
Sofranızda karabiberi kullanarak yeni tatlar yaratmak için;
* Limon, zeytinyağı, biraz tuz ve karabiber karışımıyla oldukça lezzetli bir salata sosu yaratabilirsiniz.
* Tavuk veya dana etini, zeytinyağı, tane karabiber, defne yaprağı ve soya sosuyla 15-20 dakika buzdolabında marine edebilirsiniz.
* Beş dakika içinde tavuk göğüs etini yumuşatmak istiyorsanız, süt ve karabiberde bekletip yağsız tavada kurutmadan ızgara yapabilirsiniz.
* Rendelenmiş limon veya portakal kabuğuyla dövülmüş sarımsak ve taze karabiberi veya taze ya da kurutulmuş kekik, karabiber, biberiye, düvülmüş sarımsak, limon, kırmızı toz biber, limon suyu ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını karıştırıp, et üzerine marine etmek amacıyla sürülebilecek farklı karışımlar oluşturabilirsiniz.
* Tüm yemeklere ama özellikle de pilava çok yakışan karabiberi, ister toz isterseniz tane karabiber olarak kullanabilirsiniz.

KARABİBERİN ZARARLARI


Karabiber gün içerisinde aşırı derece tüketilmemelidir. Maksimum tüketilme sınırı günde 2-3 gram olmalıdır, eğer fazla tüketilir ise ciddi sorunlarla karşılaşılabilir.
Çok alınırsa sindirim sistemini tahriş eder; özellikle iri parçalar ülsere neden olabilir. Damar sertliği, tansiyonu, egzaması, üremisi, romatizması ve sindirim sistemi hastalıkları olanlar yememelidirler. Çok yiyenler de, geçici de olsa dilde tutukluk yapabilir.

YEMEK TARİFLERİ


KUZU GERDAN
Malzemeler
5-6 parça kuzu gerdan
1 adet büyük kuru soğan
4-5 diş sarımsak
1 çay kaşığı toz karabiber
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı
Düdüdüklü tencerede yemeklik doğranmış kuru soğanı sıvı yağda  kavurup karabiberi ekleyin. Kuzu gerdanları ve rendelediğiniz sarımsakları da ekleyerek 2-3 kez karıştırın. Düdüklünü kapağını kapatıp 1 saat 15 dakika kısık ateşte pişirin. Servis yapmadan önce arzunuza göre tuz ekleyin .

YAĞSIZ BEŞAMEL SOS
Malzemeler
1 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
1 çay kaşığı toz karabiber
Bir miktar tuz
Yapılışı
Teflon tava ya da tencerede unu kavurun. Karabiberi ekleyin, 1-2 kere karıştırın.Soğuk sütü azar azar ekleyerek karıştırmaya devam edin . Muhallebi kıvamına geldikten sonra ocaktan alın ve tuz ekleyin .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder