ANASON
Anason (Pimpinella anisum),
maydanozgiller (Umbelliferae) familyasından 50-60 cm uzunluğunda bir yıllık
otsu bitki türüdür. Ana vatanı Doğu Akdeniz' dir.
Haziran- ağustos aylarında, beyaz renkli
çiçekler açan, gövde dik, silindir biçiminde, içi boş, çok dallı, üstü çizgili
ve tüylüdür. Alt yaprakları uzun saplı, oval veya kalp biçimindedir. Çiçekler
bileşik şemsiyelerde toplanmışlardır. Meyveleri armut şeklinde küçük, üzeri
tüylü, yeşilimsi sarı renklidir.
“Anason” denilen meyvelerinde “Anethol”
vardır. Kokucu ve yakıcı lezzettedir. Temmuz ve Ağustos aylarında toplanır.
Başta Ege bölgesi olmak üzere bütün
Anadolu’da bahçelerde yetiştirilir. Kültür anasonunun vatanının Anadolu olduğu
tahmin edilmektedir.
Kullanılan kısmı, meyveleri ve yapraklarıdır.
Meyveleri tamamen olgunlaştıktan sonra toplanır ve gölgede kurutulur.
Meyvelerinde nişasta, müsilaj, sabit ve
uçucu yağ bulunmaktadır. Uçucu yağ miktarları Bitkinin cinsine ve yetiştiği
yerin şartlarına bağlıdır. Uçucu yağın % 80-90’ı anetoldür. Anetol, zehir
etkili fakat bu etkisi çok olmayan bir Maddedir. Meyvelerinden Su buharı
distilasyonu ile elde edilen Anason yağı, hemen hemen renksiz ve karakteristik
kokuludur.
KULLANIMI
Anason, anason bitkisinin tohumlarından
elde edilir.Anason bazı içkilerin hazırlanmasında da kullanılmaktadır. Rakı
gibi alkollü içkilere çeşni katmak için kullanılır. Anasonun tatlımsı tadı ve
özgün kokusu içinde bulunan "anethol" denilen yağdan gelir. Anethol
alkolde çözünür, ama su oranı arttıkça çökelir. Bu nedenle anasonlu içkiler suyla
karıştırıldığında beyaz olur. Anason, tatlılarda da kullanılan bir baharattır.
Ayrıca kedi köpek mamalarına tat vermek için de kullanılır.
Tadı ve kokusu hoş olmayan bitki
çaylarına veya bitkisel kaynaklı ilaçlara aroma katkısı olarak da kullanılabilir.
Tohumlar dövülerek ayrılır ve kapalı
kaplarda ışıktan koruyarak serin ve kuru yerlerde saklanır. Öğütülerek
saklanırsa kokusunu hızla kaybeder. Her yıl tazelenmelidir.
Bebekler için bir çay kaşığı tohum bir
bardak suya olmak üzere çay olarak hazırlanır. yemeklerden önce veya süte
katılarak bir kaç çay kaşığı verilir.
Büyüklerde , 1 dolu çay kaşığı öğütülmüş tohum 150 ml kaynar su ile
haşlanır, ağzı kapalı 10 dakika demlenir, süzülür. Sıcak olarak günde 3-4
fincan içilebilir.
Anason etle birlikte kullanılırsa ete ayrı bir
lezzet katar. Gözlere sürme olarak da çekilebilir.
FAYDALARI
Anason tıpta midevi, bağırsak gazlarının
teşekkülünü önleyici, hazmı kolaylaştırıcı ve göğüs yumuşatıcı olarak
kullanılır.
Anason midevi, karminatif, iştah açıcı ve
koku verici etkilere sahiptir. Karminatif etkisi mide ve bağırsaklarda
fermantasyona engel olmasından ileri gelmektedir. Hazmetmeyi kolaylaştırır ve
şişkinliği önler. Gaz söktürücü özelliği ile mide ve bağırsak gazlarına karşı
faydalıdır. Bulantıyı giderir. İshali ve kusmayı keser. Sakinleştirici etkisi
nedeniyle sinirleri yatıştırır, ağrıları hafifletir, baş ağrısına da iyi
gelir.Beyin yorgunluğunu giderir.Uyku verir. Kan dolaşımının düzenli olmasına
yardımcı olur, kalbi kuvvetlendirir. Öksürüğe iyi gelir; astım, bronşit ve
nefes darlığı şikayetlerini azaltır. Anasonun yararları arasında aybaşı
kanamalarını düzene sokmaya yardımcı olma etkisi de bulunmaktadır.
Anason çayı, yeterli olmayan anne sütünü
arttırır.
Bebeklere ve küçük çocuklara gaz
sıkıntılarında, uykusuzlukta ve öksürüklerde anason çayı içirilmelidir.
Sürekli hıçkırıklarda bir bardak anason
çayı denenebilir.
İştah açıcıdır, yemeklere karşı duyulan
tiksintiyi giderir.
Genç kızların göğüslerinin dolgun ve dik
olmasını sağlar. Yaşlılarda ise, göğüs sarkmasını önler.
Ayrıca nefes darlığı, öksürük ve kalp çarpıntısı rahatsızlıklarında da etkilidir.
ZARARLARI
Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını
sağlar. Ancak, aybaşı kanamaları ve hamilelik döneminde kullanılmaz.
Fazla miktarda kullanıldığı zaman
uyuşukluk verir.
Anason çok miktarda kullanılırsa baş
ağrısı ve görme zorluğuna neden olabilir.
Daimi kullananlarda anisizm hastalığına
sebep olur.
ANASONLU KITIR
Malzemeler:
1 su bardağı un
1 çay bardağı nişasta
1 yumurta beyazı
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 çora kaşığı anason
ÜZERİ İÇİN
1 yumurta sarısı
1 çorba kaşığı anason, susam, çörek otu
YAPILIŞI
Hamur için olan bütün malzemeleri
karıştırın. Yoğurduğunuz hamuru, hafif unlanmış tezgahta merdane yardımıyla 3
mm incelikte açınız, yağlı kağıt serili tepsiye bastırarak yerleştiriniz.
İsterseniz yumurta sarısını üzerine
sürün, ruletle ya da bıçakla küçük kareler kesin. Üzerine anason, çörek otu ve
susam serpiştirin.
Önceden ısıtılmış 180 derecede
kızarıncaya kadar pişirin.
ANASONLU KURABİYE
Malzemeler:
1 paket margarin ya da tereyağ (250gr)
1 su bardağı toz şeker
2 su bardağı mısır nişastası
1 çay bardağı un
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı anason
1 paket vanilya
YAPILIŞI
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder