ÇAM FISTIĞI
Çam fıstığı, fıstık çamının (Pinus pinea) kozalaklarından çıkarılan sert
kabukların kırılması sonucu elde edilen ve besin değeri oldukca yüksek bir
besin maddesidir. Dolmalık fistic, künar ya da küner de denir.Bütün Akdeniz
ülkelerinden yetişen bu ağaç şemsiye görünümünde 20 m'ye boylanabilen geniş
tepeli bir çam türüdür. Kozalak üretimi 20 yaşından sonra başlar.
Yenilebilir ve yüksek ticari değeri olan bir tohumdur. Türkiye'de Aydın,
Muğla ile İzmir ili Bergama ilçesine bağlı Kozak yöresinde üretimi
yapılmaktadır.
Türkiye'de çam fıstığı Türk Standartları Enstitüsü tarafından 3 tipe
ayrılmıştır.
Kozak tipi; yumuşak, iri ve dolgun gövdeli, Aydın tipi; iri-ufak ve az
dolgun gövdeli, Maraş tipi; uzun ince ve gevrektir.
Fıstık çamının kozalakları olgunlaşınca ağaçtan bir sopa yardımıyla
düşürülür ve güneş alan bir yerde serilir. Kozalaklar sıcağın yardımıyla
açılarak içindeki tohumlar dışarı çıkarılır. Tohumlar suda yumuşatılarak
içindeki fıstığın ayrılması sağlanır. Tohumu kaplayan ince zar temizlenir ve
son olarak fıstık kurutulur. Kurutulan fıstıktan çıkan fıstıklar çuvallanıp
satışa hazır hale getirilir.
Fıstık çamı dışında dünyada bazı Pinus cinsi üyelerinden de çam fıstığı
elde edilmektedir. Asya'da iki çam türünden geniş ölçüde fıstık çamı hasat
edilir, Kuzeydoğu Asya'da Kore çamı (Pinus koraiensis) ve Batı Himalaya'daki
Chilgoza çamı (Pinus gerardiana). Diğer dört tür ise az miktarda üretilir
bunlar: Sibirya çamı (Pinus sibirica), Japon fıstık çamı (Pinus pumila), Çin
beyazçamı (Pinus armandii) ve Bunge çamı (Pinus bungeana).
Türk Gıda Kodeksi baharat tebliğine göre Türkiye'de çam fıstığı olarak
nitelendirilen ve Tarım bakanlığından izin alınarak piyasaya sunulan çam fıstıkları
Pinea Pinus L. olanlardır. Bunun dışında yurt dışından ithal edilenler bu
tebliğ kapsamına girmedikleri için tebliğ dışı olarak değerlendirilmelidir.
Çam fıstığı bol protein ve mineral içerir.100 gram çam fıstığı
içeriğinde yaklaşık olarak 45 gram yağ, 31 gram protein, 5 gram karbonhidratla
vitaminler, mineraller ve su yeralır.C vitamini, B1 vitamini ve B2 vitamini en
çok yeralan vitaminlerdir.Çam fıstığının 100 gramı 580 kaloridir. Doymamış yağ
asitlerinden linoleik asit ve oleik asit içerir.
ÇAM FISTIĞININ KULLANIMI
Türk mutfağında pilav, dolma ve helvanın bir malzemesi olarak
kullanılır.
Çam fıstığı yağı ise, tatlıcılıkta, sebze yemeklerinde, mayonez,
margarin yapımında ve kozmetik sektöründe tercih edilmektedir.
Kullanıldığı diğer sahalar Endüstriyel mânâda bu mahsul farklı
işletmelerde başka bir üretimin girdisi olarak, market ve lokantalarda da,
tüketim maksatlı talep edilmektedir.
Çam fıstığının muhteviyatında bulunan doymamış yağ asitlerinden linoleik
asit, vücutta oluşması muhtemel birçok zehir için, panzehir özelliği
taşımaktadır. Bundan dolayı bu gıda, hava kirliliği seviyesi yüksek olan
şehirlerde yaşayan insanlar için önem arz etmektedir.
ÇAM FISTIĞININ FAYDALARI
Çam fıstığının bir çok derde devası vardır.
Bu gıda, pankreas hastalıkları ile romatizmanın tedavisinde de
tesirlidir.
Çam fıstığı; tüberküloz ve aneminin gelişmesini engellemeyi sağlamakta;
ayrıca damar tıkanıklığı, yüksek tansiyon, onikiparmak bağırsağı, siroz ve mide
tedavisinde kullanılmaktadır.
Çam fıstığı ve bal macun kıvamına getirilip yutulursa vücuttaki
balgamları söker.
Kalp hastalıklarında da faydalıdır.
Cinsel istekleri artırır.
Bronşit, verem, akciğer hastalıklarının çabuk iyileşmesine yardımcı
olur.
Kolestrol seviyesinin yükselmesini durdurur ve düşmesine yardımcı olur.
Kolestrol seviyesini dengeler.
Egzema (Atopik) ve Sedef hastalıklarının durdurulması ve sağlıklı bir
görünüme kavuşmasında yardımcı olur.
Bazı alerjik reaksiyonların (özellikle yiyecek alerjisi) ortaya
çıkmasını engellemekte rol oynar.
Yaşlılık etkilerinin geciktirilmesine yardımcı olur . Yaşlılığa bağlı
lekelerin örneğin ellerin üzerindeki ölü hücre lekelerinin giderilmesine
yardımcı olur.
Saçları besler ve saç dökülmesini azaltır. Dökülmeyi durdurduğu da
tespit edilmiştir.
Bazı Kanser çeşitlerinin (özellikle Göğüs Kanseri) tedavisinde yardımcı
ve hastalığın ilerlemesini engellemeye yardımcı olur.
ÇAM FISTIĞININ ZARARLARI
Günde 2 çorba kaşığı kadar yaklaşık 25 gram’dan fazla yenilmemelidir.
Kilo aldırıcı etkisi vardır. Fazla tüketildiğinde kabızlık görülebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder