DEREOTU
Dere otu (Anethum graveolens), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından
ana vatanı Asya olan tek yıllık bir bitki türüdür. Durak otu olarak da bilinir. Ana vatanı
Avrupa'nın güneyi ve Asya'nın batısıdır. Akdeniz havzası kökenli, bir ya da
iki yılIık dayanıklı otsu bitki olup ülkemizde yaygın olarak yetişir. Türkiye'de
de yabani olarak bulunduğu gibi, kültür bitkisi olarak bahçelerde de
yetiştirilir.
Kökleri iğ şeklinde ve beyazımsıdır. 120 cm'ye kadar yükselebilen sap,
yuvarlak beyaz ve yeşil uzunlamasına çizgilidir. Esas yapraklar genellikle 3-4
parçalıdır. Alt yapraklar saplı, üst yapraklar sapsızdır. Yaprak kısmı beyaz
kenarlı, kısa ve ucunda iki kulakçık oluşturur. Kültürü yapılan dereotunun
çiçek salkımı oldukça büyüktür. Ortalama çapı 20 cm'dir. Görünüşü her yana
dağılmış ışınımsıdır. Çiçekler küçük hermafrodittir. Çanak yapraklar dumura
uğramıştır. Taç yapraklar kirli sarı renktedir.
Kendine has kokusu ve tadı ile dereotu Türk mutfağının vazgeçilmez
çeşnilerinden biridir.Genelde salata malzemesi olarak veya yemeklere lezzet
vermesi için kullanılır.
Hem tohumları hem de yaprakları kullanılabilen dereotu tıbbi yönden
vücuda faydalı bazı bileşikleri bünyesinde barındırır. İlaç niyetine
kullanılır.
Dereotunun sapları ve yaprakları zengin E-vitamini deposudur. C-vitamini
bakımından öylesine zengindir ki, miktar olarak E-vitamininin tam on katıdır.
Dereotunun tıbbi bakımından en önemli
bölümü olan tohumları, bileşiminde karvon: limonen adlı maddeler bulunan % 4
oranındaki uçucu yağ ile ayrıca pektin, reçine ve bazı mineralleri içerir. Kalsiyum,
manganez, demir mineralleri bakımından zengindir ve çok iyi bir antioksidandır.
DEREOTUNUN FAYDALARI
Öğünlerden 15 dakika önce 1 yemek kaşığı dolusu taze dereotu
çiğnendikten sonra 2-3 yudum su ile yutulur. Bu kür tiroit hormonlarını
dengeler, sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Küçük nodülleri tamamen yok eder.
Safra ve sindirim suyu salgılanmasını sağlar.
* Mide ve bağırsak gazlarını önler.
* Ağrı ve krampları giderir.
* İdrar söktürür. Vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasını sağlar.
* İştah açar.
* Anne sütünü çoğaltır.
* Kansere karşı korur.
* Kıyılmış yapraklarından, tohumlarından yapılan çay sinirlere iyi
gelir. Yatıştırıcı özelliği vardır. Uykusuzluğa iyi gelir. Uyku sorunu olanlar
için faydalıdır.
* Hıçkırığı giderir.
* Hazımsızlığa ve ishale iyi gelir.Doğal bir antiseptik olması
nedeniyle, mikropları öldürerek ishalin tedavisine yardımcı olur.
* Hormonları düzenleyerek, adet kanamalarını düzenler.
* Anti-histaminik özellikleri sayesinde, alerji, hapşırma ve öksürüğe
karşı iyi gelir.
* Ağızda çiğnenen tohumları ağız kokusunu önler. Ağız içini dezenfekte
edip, hijyenlik sağlar. Antioksidan etkisi ile bakterilerin zararlarına karşı,
diş ve diş etlerini korur.
* Kalsiyum bakımından zengin olduğundan, kemik ve diş sağlığı için
faydalıdır.
* Vücuda kuvvet ve çeviklik verir.
* Uyuşturucu maddeler ile oluşan zehirlenmeler de, tedavi edici ilaç
olarak kullanılır.
* Göz hastalıklarına iyi gelir.
* Zayıflamaya yardımcı olur.
DEREOTUNUN ZARARLARI
Dereotu yemeklerle birlikte tüketildiğinde güvenli bir bitkidir ancak
cilt üzerinde haricen kullanımı kaşıntıya ve kızarıklığa neden olabilir.
Dereotunun içeriğinde, fototoksik bir bileşik olan furocoumarin
bulunduğundan, bazı kişilerde
fotosensitivizm görülmesine neden olduğu bilinmektedir. Böyle kişiler
ultraviyole ışık veya güneş ışığına maruz kaldıklarında ciltlerinde alerjik
reaksiyonlar görülür.
Adet düzensizlikleri için tavsiye
edilen dereotu gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder